фото: pexels.comБритански климатолози установиха, че почти цялата полярна ледена шапка може

...
фото: pexels.comБритански климатолози установиха, че почти цялата полярна ледена шапка може
Коментари Харесай

Климатолози: Арктика може да остане без лед до 2035 г.

фото: pexels.com

Британски климатолози откриха, че съвсем цялата полярна ледена шапка може да изчезне изцяло през лятото до 2035 година, изучавайки положението на Арктика през последния междуледников интервал, заяви ТАСС.

" Знаем, че Арктика се трансформира доста под въздействието на световното стопляне. Проучвайки какво се случи с него през последния топъл интервал от историята на Земята, започнахме по-добре да разбираме какво ще се случи в близко бъдеще.

Самата опция, че до 2035 година Арктика може да остане без ледена завивка, би трябвало да принуди човечеството да се бори интензивно с световното стопляне ", съобщи палеоклиматологът Луиз Симе.

 

Климатолозите към този момент не се съмняват, че световното стопляне съществува и че радикално ще промени лицето на планетата, в случай че повишението на температурите не бъде арестувано на към 1,5 градуса по Целзий.

Първите и съществени жертви на този развой ще бъдат полярните региони и планинските ледници. Температурата там към този момент се е повишила с 4-9 градуса по Целзий спрямо предходните епохи, което необратимо ще докара до видимо понижаване на площта им и освобождение на огромни територии на Антарктида и Арктика от лед.

Сайм и нейните сътрудници стигнаха до извода, че това ще се случи даже по-бързо, в сравнение с в този момент чакат учените, като проучиха по какъв начин лицето на Арктика се трансформира преди към 125 хиляди години. Тогава междинните годишни температури на Земята са по-високи от прединдустриалните стойности с към 1-2 градуса по Целзий, а равнището на водата в океана е с 10 метра по-високо от в този момент.

Климатолозите към момента не могат да кажат сигурно какво е предизвикало този интервал на стопляне и за какво съвсем цялата територия на Арктика по това време е била без лед.

Специалисти от Британския антарктически институт откриха отговора на този въпрос, като сътвориха най-детайлния модел на арктическия климат. За задачата те взимат поради по какъв начин другите сезонни и метеорологични процеси въздействат върху количеството топлота, погълната от ледниците, водата и почвата в Арктика.

Изчисленията им демонстрираха, че в междуледниковата ера съвсем цялата ледена завивка на Арктика изчезва до август-септември. Причината за това е, че появяването на доста надледни езера от стопената вода внезапно понижава отразяващата дарба на леда, което води до бързото му нагряване, образуването на още по-голям брой водни басейни и внезапно ускоряване на топенето на арктическата ледена шапка.

Подобни процеси, както демонстрират новите калкулации на откривателите, могат да стартират на Земята още през 2035 година, когато температурите в Арктика ще се приближат до индикаторите, присъщи за началото на последната междуледникова ера. Така полярната ледена шапка може да изчезне съвсем половин век по-рано от предвижданото в предходни климатични модели./ Канал 3

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР